Diáknap, Balassa Vers- és Prózamondó Verseny a Balassában

Május 29-én iskolánk egy napon rendezte meg hagyományos Diáknapját, valamint a szintén nagy múltra visszatekintő Balassa Bálint Vers- és Prózamondó Versenyt.

A harmadik Diáknap rendezvényei 8 órától kezdődtek rendőrségi kutyás bemutatóval. Ezt követően a diákok osztályonként kétfelé váltak. Az egyik csoport az udvaron főzött, a másik a tanárok által szervezett akadályversenyen vett részt.

A tízállomásos versenyen összegyűjtött pontokat összesítették a főzőversenyen elért eredménnyel, melyet az iskola vezetősége és a szakács szakoktatók zsűriztek. Az első három helyezett tortát kapott jutalmul.

A vállalkozó kedvűek agyagkorongozhattak is.

Az osztályok közötti verseny végeredménye:

I.helyezett     11.C osztály

II.helyezett    10.D osztály

III.helyezett   11.D osztály

A vers- és prózamondó verseny az iskola dísztermében került lebonyolításra 10 órai kezdettel. A 9-12. évfolyamos diákoknak egy Balassa-művet, illetve egy szabadon választott író vagy költő művét kellett előadniuk.

A versenyt Császár Renáta, az iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára nyitotta meg. Beszédében köszöntette a zsűri tagjait: Szepesi Zsuzsanna költőt és pedagógust, Fehér Csaba költőt és Simon Tibor nyugalmazott tanárt valamint a verseny részvevőit.

Röviden ismertette a verseny menetét is: elsőként a Balassa verset szavalja el a kilenc résztvevő, majd a szabadon választott író vagy költő műve következett.

Ezt követően Meszes Balázs iskolaigazgató a verseny hátteréről beszélt. Elmondta, hogy a költő-katona nevét 2005-ben vette fel az iskola, a verseny ekkortól kerül megrendezésre. Az idei versenyhez kapcsolódva azt is kiemelte, hogy Balassa Bálint 1594. május 30-án hunyt el vérveszteség és vérmérgezés miatt az Esztergom-szentkirályi katonai táborban, miután Esztergom ostroma során egy ágyúgolyó mindkét combját megsebesítette.

A verseny eredménye:

I.helyezett     Ross Péter (Zsigmondi Vilmos Gimnázium és Szakközépiskola)

II.helyezett    Krohn István (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Esztergom)

III. helyezett  Bakos Lilla (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola)

Különdíj       Pathó Gyöngyvér (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola)

 

Köszönet illeti a programok szervezőit: Császár Renáta tanárnőt, Molnárné Porubszky Krisztina tanárnőt, Dávid Patrik tanár urat

Gárdai Nóra tanárnőt és Gaál Gábor tanár urat a reneszánsz asztal megterítéséért

A technikai feltételek biztosításáért: Kedves József műszaki vezetőt és iskolánk technikai dolgozóit