Modellvállalat tanulmányi versenyen diákjaink

Kezdetét vette a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) és az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) által meghirdetett Modellvállalat elnevezésű tanulmányi verseny az Ágazati Képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák című, GINOP-6.2.6-20-2020-00001 jelű pályázat keretében.
A szimulációs programba azon technikumi oktatásban résztvevő 9-10. évfolyamos diákok 3 fős csapatai jelentkezhettek, akik a gépészet, a közlekedés és szállítmányozás, vagy az elektronika és elektrotechnika ágazatokban tanulnak.
A verseny előválogatójára 77 csapat küldte be pályamunkáját a november 15-i határidőre az ország legkülönbözőbb pontjáról. A szakmai zsűri értékelése után ebből 34 jutott tovább az első online fordulóba. Köztük volt iskolánk mindkét csapata, a Daru illetve a Sólyom is, akik Csortos Katalin tanárnő felkészítő munkájának köszönhetően december 6-án kapták meg első feladataikat.
A döntőre 2022 májusában kerül sor, melyen a legjobb 10 csapat vehet majd részt.

A versenyről röviden:
A program időtartama alatt havi rendszerességgel online tananyagokat tesznek közzé a szervezők. A fordulók során a tanulók e tartalmakra épülő teszteket töltenek ki, kiegészítik azok alapkoncepcióit és üzleti tervet készítenek hozzájuk kapcsolódva.
A program a szakképzés elméleti ismeretanyagának bővítésére irányul, így lehetőséget biztosít az adott ágazatban működő munkahelyek gyakorlati modellezésére, valamint vállalkozások működésének megismerésére.
A verseny célja, hogy a résztvevők a munkaerőpiacra kilépve képesek legyenek a munkahelyi elvárásoknak könnyebben megfelelni; később önállóan vállalkozásba, fejlesztésbe kezdeni; valamint egy adott szakterülethez, termelési/szolgáltatási iparághoz kapcsolódó KKV működtetését megtervezni és ellátni.